Az oldal célja a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda bemutatása, szülők és gyermekek tájékoztatása.
Az oldalt készítette: Jusztinn-yourwebsite.hu - Webadmin elérhetőség

Étkeztetés

Az étkeztetésről bővebben:

Célunk: A teljes körű egészségfejlesztés, melynek fontos része az egészséges táplálkozás

A gyermekek étrendjének minőségi és mennyiségi összeállítását megbeszéljük az élelmezés vezetővel. Preferáljuk a vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, nemcsak főtt formában, hanem nyersen is. A nyers zöldségekből, gyümölcsökből a gyermekekkel közösen készítünk gyümölcssalátákat, zöldségsalátát. A szülőket minden héten tájékoztatjuk a heti menüről, igyekszünk számukra segítséget nyújtani a korszerűbb táplálkozás kialakításához.

Intézményünk egy 400 adagos főzőkonyhát üzemeltet.
Az igénybe vevők kőre kiterjed:
– ellátottal: óvodás és iskolás gyerekek
– szociális étkezők
– alkalmazottak
– vendégétkezők.

A főzőkonyha – mint közétkeztető – feladata az ellátottak élettani energia- és tápanyagigényeinek megfelelő összetételű és jellegű táplálék biztosítása. Az élelmezési üzem ezt az étrendet az OÉTI által elkészített „a rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás – egészségügyi ajánlás” figyelembevételével biztosítja.

Ennek megfelelően az óvodás gyerekek naponta 0,3 liter tej, vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket kapnak. Tejből 1,5 %-os zsírtartalmú tejet biztosítunk, melyet, ha italként kínálunk, akkor nem cukrozzuk.
Tejfölt kizárólag ételkészítéshez használunk, 10 % zsírtartalmút.
Gabonaalapú élelmiszert naponta 2 adagot kapnak a gyerekek, melyből 1 adag teljes kiőrlésű.
Zöldséget, gyümölcsöt naponta 2-3 adagot biztosítunk, ebből 1-2 adagot nyers formában.
Nagy hangsúlyt fektetünk az ajánlásban szereplő sómennyiség betartására, igyekszünk friss, illetve szárított fűszernövényekkel, sómentes ételízesítőkkel fűszerezni az ételeket.
Kerüljük az ételporokat, kis mennyiségben csak az ételek ízesítőjeként használjuk.
Bő zsiradékban sült étel 10 nap alatt 1-szer kerül az étrendbe, sertés- illetve baromfizsírt egyáltalán nem használunk.
A húsok közül az előhűtött baromfi, hal, illetve sertéshúsokat illesztjük az étrendbe, melyek 30 %-nál nem magasabb zsírtartalmúak.
Csípős, erősen fűszeres ételek egyáltalán nem kerülnek be az étrendbe.
Folyadékpótlásra az ivóvízen kívül ásványvizet, világosra főzött teát, illetve 50%-nál magasabb gyümölcstartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsleveket biztosítunk. Szénsavas, illetve cukrozott üdítők, alkohol, illetve koffeintartalmú italokat (kivéve tea, kakaó) egyáltalán nem kínálunk.
Az élelmezési alapanyagokat napi szinten, friss formában rendeljük a beszállítóktól, illetve a helyi őstermelőktől, vállalkozóktól.

Heti étkeztetési menü

2024. 22. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 21. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 19. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 18. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 17. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 16. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 15. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 13. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 12. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 11. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 10. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 9. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 8. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)
2024. 7. hét étkeztetési menü letöltése (PDF)