Az oldal célja a Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda bemutatása, szülők és gyermekek tájékoztatása.
Az oldalt készítette: Jusztinn-yourwebsite.hu - Webadmin elérhetőség

Magyar Kultúra hete

A Magyar Kultúra hetét először rendeztük meg intézményünkben. A projekt napok megvalósítását gondos gyűjtőmunka előzte meg, melyhez óvodánk dolgozói járultak hozzá. A mindennapokról az érdeklődő szülőket az intézményi Facebook oldalon tájékoztattuk, melyekre pozitív és elismerő visszajelzéseket kaptunk.

A megvalósult napok értékelése:

Első nap – „Mit játszunk lányok?”

Tevékenységek, programok:
Falusi játszóház
Kézimunkák kiállítása
Népviseletek kiállítása

A délelőtt során a csoportok felváltva érkeztek a helyszínre, ahol megtekinthették a két kiállítási anyagot, valamint kipróbálhatták a Falusi játszóház egyes játékait.

A hímzett textíliák ,és a hozzájuk fűzött történetek a készítőkről elvarázsolták a gyermekeket. A díszítő elemek szín-és formavilágának rajzolásával, színezésével ők maguk is megpróbálkoztak.
A népviseletek megtekintése felkeltette érdeklődésüket. Szívesen hallgatták a hozzájuk fűzött magyarázatokat. Az nagyobbak elképzelték kik viselhették, milyen alkalmakon. A kötetlen beszélgetés lehetőséget adott az egyes ünnepi jeles napok felelevenítésére. Például: húsvét, karácsony. Többen felpróbálták a számukra legérdekesebbnek tűnő darabokat.

A Falusi játszóház néhány elemét a nagyobbak már ismerték korábbi rendezvényekről, de még így is hosszú időre lekötötték a figyelmüket. A kisebbek legkedveltebb tevékenysége a Csiga-futam és a Rönkjáró elnevezésű játékoka voltak, mely a szem- kéz, szem-láb koordinációjukat, figyelmüket, egyensúlyérzéküket, kitartásukat fejlesztette. A kézügyességet fejlesztő játékot stílusosan a nap profiljához igazítottuk, így a házi tészta gyúrása, nyújtása és feldolgozása volt a feladat. Ez a tevékenység mind a lányokat, mind a fiúkat hosszú időre lekötötte. A tésztát a dajkanénik segítségével gyúrták meg. A reszelt tészta, laska tészta és csigatészta készítését ki-ki a saját óvónénijétől sajátíthatta el.

Közben felelevenítették a régi időket, és ennek hangulatát igyekeztünk meg is teremteni a délelőtt folyamán. Beszélgetés közben megbeszélték melyik tésztát mire használták, mit készítettek belőle. Az elkészített laska tésztából másnap szilvalekváros Mocskos tésztát készítettünk, így a gyerekek maguk is megtapasztalhatták a régi ízeket, mely elkészítésének most részesei lehettek.
A tartalmas délelőtt méltó kezdete volt a hétnek. A különböző csoportok az életkori sajátosságaiknak és érdeklődésüknek megfelelő tevékenységekben mélyülhettek el.

Második nap – „Magyar házban a vendéget

Tevékenységek, programok:
Kötött tészta készítése a helyi Hóvirág Nyugdíjas Klub tagjai segítségével

A 2. napon a helyi Hóvirág nyugdíjas klubot hívtuk meg hozzánk, hogy mutassák be gyermekeinknek a tájjellegű kötött tészta készítés minden folyamatát. Gyermekeink boldogan figyelték a nénik által bemutatott fortélyokat, melyet aztán a későbbiekben a délelőtt folyamán szinte mindenki képességének megfelelően ki is próbálhatott.

A második napon egy nagycsoportos kislány és a vezető óvónő köszöntötte a vendégeket és a gyerekeket, mely után elkezdődhetett a munka. A készítés közben rögtönzött táncház is kialakult, ahol gyermek, idős együtt énekelte a népdalokat. Eközben régi konyha képeit láthattuk kivetítve a falon, amelyet a gyermekek nagy érdeklődéssel figyeltek.

Sikeres délelőttöt tudhatunk magunk mögött, mely során fejlődött a gyermekek empatikus képessége. Az idős „nagymamák előtt megnyíltak. Szívesen beszélgettek, elmondták otthoni élményeiket, mely a témához igazodott. Bővült szókincsük, a régi idők használati tárgyainak nevének megismerésével. Az egyes munkafolyamatokat mindenki kipróbálhatta, mely során fejlődött a kézügyességük, formaérzékük esztétikai érzékük.

A kóstoló sem marad el! Az elkészített kötött tésztát a konyhás nénik közreműködésével csütörtökön kóstolhatják meg a gyerekek. A levesünk mellé pedig igazi magyaros töltött káposztát készítenek majd nekünk.

Harmadik nap –  „Mese-mese mátka”

Tevékenységek, programok:
A Szegedi Léghajó Meseszínház interaktív előadása

Nagy élményt jelentett a gyermekek számára a színes előadás, új élményben volt része legtöbb gyermeknek. A szereplők közvetlensége lenyűgözte a gyermekeket és a felnőtteket is egyaránt. Zenei élmény nyújtásával még változatosabbá és érdekesebbé tették az előadást. A színes, dekoratív háttér felkeltette a gyermekek érdeklődését. A gyermekek örömmel hallgatták végig az előadást. Az előadásba bevont gyermekek örömmel vettek részt a jelenetben. A közös tánc, ének fejlesztette a közösség tudatukat. Fejlődött a gyermekek érzelmi, akarati, közösségi érzésük, ritmusérzékük, fejlődött a szókincsük. Gazdagodott ismeretük.

Negyedik nap – „Énekeljünk együtt!”

Tevékenységek, programok:
Mesedramatizálás a Méhecske csoport előadásában
Citerazene, gyermekdalok Katona Eszter előadása
Ovimozi- A só ( Magyar népmese)

Nevelési programunk szerves része a hagyományápolás, fontos szerepet játszik az eddig megőrzött értékek továbbadása, és erre törekszünk az óvodai élet valamennyi tevékenysége során. A kicsi gyerekek számára legkönnyebben a játékok, a mesék, versek dalok világán keresztül közvetíthetjük kultúránk gyöngyszemeit, hagyományainkat. Minél több verset, mesét, mondókát, éneket ismertetünk meg az óvodásokkal, minél szélesebb körben nyitogatjuk szárnyaikat, bontakoztatjuk ki tehetségüket, fejlesztjük kreativitásukat, nagyobb korukban annál nyitottabbá válhatnak a kultúra, a művelődés, a művészetek irányába.

Ezt a napot a Méhecske csoportosok mese dramatizálásával indítottuk, melyen az óvoda összes csoportja jelen volt. Mivel az állatok állnak legközelebb a gyermekekhez, ezért a Három kismalac című mesét játszották el. Örömmel bújtak a jelmezekbe és használták a pedagógiai asszisztens által készített díszleteket. Nagy izgalommal, de bátran és ügyesen adták elő a mesét.

E nap meglepetés vendége egykori óvodásunk, Katona Eszter volt, aki bemutatta a citerát, hallhattunk gyermekdalokat citera kísérettel, majd közösen is énekeltünk. Az élő zene és az ismert gyermekdalok közös éneklése mély nyomot hagyott a gyerekekben, sokan tátott szájjal figyelték és hallgatták a hangszer és Eszter csodálatos hangját.

A délelőttöt az ovimozival folytattuk, mely keretében a „Só” című magyar népmese közös megnézésére került sor. A gyerekek csendben, nagy figyelemmel nézték a mesét.
Úgy gondoljuk, hogy tartalmas és hangulatos délelőttön vethettünk részt, ezzel is ápolva hagyományainkat és megerősítve a gyermekekben a magyar kultúra értékei iránti tiszteletet.

Ötödik nap – „Kultúr Manók gálája”

Tevékenységek, programok:
Néptánc gála
Népi gyermekjátékok bemutatása

A hét zárónapján, pénteken, a Kultúr Manók gáláján az óvoda minden csoportja néphagyományainknak megfelelően, zenés-táncos műsorral készült. Népviseleti ruhában, alkalomhoz illően öltöztek fel gyermekeink. A Cica csoport népi játékkal és óvodapedagógusi népdal előadással mutatkozott be. A Micimackó, a Napocska és a Méhecske csoport néptánccal és népdalok éneklésével tette színessé a mai záró napot. Minden csoport más-más formában, de lényegében a magyar népi hagyományok előtt tisztelgett. Rendezvényünk zárásaként csoportképet készítettünk.

A projekt fenntartható, sikerének köszönhetően minden évben hagyománnyá tehető.